Fortsæt til hovedindholdet
Mærkesager
Den grønne biskop

Den grønne biskop

Kirkens stemme i klimadebatten har gennem alle årene været en hjertesag for biskop Peter Fischer-Møller

Biskop Peter Fischer-Møller i bispehaven blandt erantis og vintergækker - i gang med at optage en video om håb.  


Kirkens stemme i klimadebatten har gennem alle årene været en hjertesag for biskop Peter Fischer-Møller. 

Han har siddet i Grøn Kirkes arbejdsgruppe, i stiftets udvalg for grøn kirke og deltog i både nationale og internationale samtaler om tro og klima. 

Senest blev han medlem af arbejdsgruppen om klima og bæredygtighed, der blev nedsat på tværs af stifterne, Landsforeningen af Menighedsråd, Provsteforeningen og Kirkeministeriet. Læs Kristeligt Dagblads interview med Peter Fischer-Møller om dette arbejde her

Hensynet til skaberværket kræver, at vi tager vores måde at leve på op til revision. Det er et vigtigt spørgsmål for politikere, men det er også et vigtigt spørgsmål for religiøse samfund.

Peter Fischer-Møller, Abdul Wahid Pedersen og Jair Melchior,  
Politiken 19. april 2016

Peter Fischer-Møller om kirke og klima

 

Hvert år deltog Peter Fischer-Møller i skabelsestidsgudstjeneste i Roskilde Domkirke. 

En gudstjeneste for alle i stiftet - med fokus på Gud som skaber og på skabelsen. I 2020 satte man fokus på klimaforandringer. 

Se en billedserie fra gudstjenesten her:

 

Biskop Peter Fischer-Møller i samtale med Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Skabelsestids-gudstjenesten var et samarbejde mellem Roskilde Stift, Folkekirkens Nødhjælp, Roskilde Pilgrimsforening og Herslev Bryghus.  

Alle gode gaver de kommer ovenned, så tak da Gud, ja, pris dog Gud for al hans kærlighed! Jakob Knudsens kendte høstsalme "Vi pløjed og vi så'de" blev sunget til skabelsestids-gudstjenesten i domkirken den 20. september 2020. 

Arrangementet blev indledt med en pilgrimsvandring fra Vikingeskibsmuseet til domkirken, hvor alle blev budt på en bid af biskoppens hjemmebagt rugbrød og en smagsprøve på lokale Herslev Bryghus økologisk øl.

Biskop Peter Fischer-Møller underholder, mens der skænkes øl og serveres hjemmebagt rugbrød. I disse corona-tider var håndspritten en selvsagt følgesvend under serveringen. 

Sådan ser biskoppens hjemmebagte rugbrød ud. 

Refleksionen over "det daglige brød" var et omdrejningspunkt for arrangementet. 

Om det siger tovholder og sognepræst, Martin Ishøy: ”Vi gør alvor af det daglige brød som alt det, der nærer og opbygger. Både fysisk, åndeligt, socialt og moralsk. Pilgrimsvandring og gudstjeneste er åndelig næring. Rugbrød og øl er fysisk. Samværet opbygger socialt og prædikenens perspektiver moralsk.” 

Sognepræst i Domkirken Sarah Krøger Ziethen og biskop Peter Fischer-Møller deler gavmildt ud af hjemmebag og lokalbryg.  

Dagens tovholder, sognepræst i Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde, Martin Ishøy, sammen med biskop Peter Fischer-Møller og Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Sognepræst i Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde, Martin Ishøy, har i en årrække været tovholder for den årlige skabelsestids-gudstjeneste i domkirken. 

Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, prædikede ved skabelsestids-gudstjenesten i domkirken søndag den 20. september 2020. 

Nadver i den smukt pyntede domkirke.

Domkirkens Pigekor medvirkede ved gudstjenesten - og bidrog til en smuk eftermiddag i skaberværkets tegn. 

Biskop Peter Fischer-Møller lyser velsignelsen som afrunding på en eftermiddag i skaberværkets og taknemlighedens tegn. 

Alle fotos: Rune Hansen, Folkekirkens Nødhjælp 2020
Billedtekster: Sidsel Drengsgaard