Biskoppens månedsbrev
Nyheder

Biskoppens månedsbrev September 2020

Peter Fischer-Møller ser tilbage på en travl september – med blandt andet valgforsamlinger, ordination og besøg af domkirkens vandrefalk


Af Peter Fischer-Møller

September har været en meget travl måned for alle kirkefolk – også her i Roskilde Stift.

Der var stadig mange konfirmationer, bryllupper og dåbshandlinger, der var udskudt fra foråret, som skulle indhentes under de gældende corona-begrænsninger. Jeres indsats værdsættes stort af folkekirkens medlemmer. Jeg ved, at både præster og kirkeligt ansatte har slidt og er slidt. Både af de mange tjenester og af den usikkerhed, som coronaen fører med sig. 

Corona-situationen betyder, at vi ikke kan gøre som vi plejer, men hele tiden skal forsøge at finde nye veje. Og da er de lokale drøftelser meget vigtige, og vi skal alle sammen være parate til at prioritere det basale, ”skal-opgaverne”. I skal vide, at I ikke står alene med de problemer, I måtte støde på. I er altid velkomne til at henvende jer til jeres provst eller til mig med jeres spørgsmål eller hvis I arbejdsmæssigt, ikke kan få enderne til at mødes.

En glæde med mange komplette lister
Og så var der valgforsamlinger i forbindelse med det igangværende menighedsrådsvalg. Det har været en stor glæde at konstatere, at der rigtig mange steder er opstillet komplette lister til rådene. Der er folk i alle aldre, der stiller deres tid, evner og kræfter til rådighed. Tusind tak for det. En særlig glæde er det at konstatere, at der er flere unge, der også gerne vil være med. Det lover godt for fremtiden!

Enkelte steder kunne man på valgforsamlingen den 15. september ikke få stillet en komplet liste. I de tilfælde bliver der holdt en ekstraordinær valgforsamling tirsdag den 6. oktober, i håbet om at kunne få flere med i arbejdet. Og hvis nogen ikke er tilfredse med den liste, der er blevet opstillet eller bare ønsker at stille en liste mere op til det lokale menighedsrådsvalg, så er der også mulighed for det. I givet fald skal listen indleveres til valgbestyrelsen senest den 13. oktober. Hvis listen opfylder de formelle krav, vil der blive afholdt afstemningsvalg tirsdag den 17. november.

Gudstjenester, møder – og besøg af vandrefalken
Jeg selv har haft godt med møder og samtaler her på stiftet – både i virkeligheden og på skype og TEAMS. Jeg har også været rundt til orienterende møder om ansøgere til præstestillinger rundt om i stiftet. Det er glædeligt at konstatere, at selvom, der er steder i landet, hvor det kniber med ansøgere til ledige præstestillinger, så er der, de fleste steder her i stiftet, flere end ti ansøgere og altid en håndfuld velkvalificerede kandidater at vælge imellem.

Jeg har desuden forestået en række fredagsaltergangs-gudstjenester med refleksioner over personer fra Det Nye Testamente, vi har holdt ordination og skabelsestidsgudstjeneste i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp og Roskilde Pilgrimsforening. Her i nyhedsbrevet kan I se en række flotte billeder fra dagen.

Haven står i de smukkeste sensommerfarver, og selvom fuglene nu har indstillet det meste af deres sang, så er der gang i dem rundt om i træer og buske. Forleden fik vi besøg af domkirkens vandrefalk. Jeg så den slå ned på en due. Fjerene stod om dem. Vandrefalken landede ved siden af den døde due og gik målbevidst efter hjertet. Fascinerende og lidt makabert.

FN’s miljøagentur og bispemøde i Roskilde
Oktober står for døren. Jeg skulle have været til møde med religiøse ledere fra hele verden på Island for at deltage i etableringen af et netværk i tilknytning til FNs miljøagentur UNEP. På grund af corona kan vi ikke mødes deroppe. I stedet mødes vi fra alverdens lande på nettet. Jeg håber, der kan blive noget godt og inspirerende ud af det – og i hvert fald udleder vi ikke så meget CO2 som vi ville have gjort, hvis vi alle sammen var rejst til Island.

I efterårsferien håber jeg, at corona-situationen tillader, at Bente og jeg rejser til vores børnebørn og deres forældre i Edinburgh.

I slutningen af måneden er vi vært for efterårets bispemøde. Der er et godt pakket program til møder over tre dage. Og ind imellem bliver der også tid til at holde gudstjeneste og kigge på domkirken og køre på besøg hos en af stiftets grønne kirker. Du kan læse mere om mødet i dette nyhedsbrev.

Og mon ikke det går an at synge et enkelt vers eller to:

Nu haster skyerne forbi,
Og modne æbler falder i
Oktobermørke haver.
Gud lukker årets gyldne ring,
Og sindet samler sig omkring
De lyse nætters gaver.

Gud, lær os før din vinters gru
Som æblerne, der falder nu,
At slippe alt vort eget.
Din søn var her og viste os,
At døden intet finder hos
den, som har elsket meget.

Nu står der skum fra bølgetop, vers 2 & 3.
Tekst: Lars Busk Sørensen, 1990 & 1993 

 

Biskoppens hilsen 

Når Roskilde Stifts nyhedsbrev udkommer, indledes det altid med en hilsen fra biskoppen, der ser tilbage på den forgangne måned og frem mod den kommende. Skriv dig op til nyhedsbrevet her - og modtag biskoppens hilsen.