Biskoppens månedsbrev
Nyheder

Biskoppens månedsbrev September 2021

Biskoppen glæder sig over en festlig og inspirerende stiftsdag og ser frem mod bispemøde og bispevielse


Af Peter Fischer-Møller

Vi har passeret efterårsjævndøgn. Dagene bliver hurtigt kortere, og nætterne er kolde.

Vi er i skabelsestiden, tiden fra 1. september til 4. oktober, hvor den ortodokse patriark Bartholomæus for 30 år siden foreslog, vi i kirkerne skulle rette vores opmærksomhed mod skaberværket og det ansvar, vi mennesker har for vore medskabninger her på denne lille fantastiske grønne og blå planet.

Der er et forbedringspotentiale, som det hedder på moderne. Vi – særligt os på den nordlige del af kloden – slider stadig alt for hårdt på jorden og dens ressourcer, og en ungdom demonstrerer jorden rundt for deres egen generations og naturens fremtid.

I løbet af september har jeg fortsat rækken af fredagsaltergange med udgangspunkt i de syv bønner i Fadervor. Bønnen “Forlad os vor skyld, som også vi forlader vores skyldnere” passede næsten alt for godt ind i skabelsestidstemaet.
 

Inspirerende stiftsdag og besøg fra Tyskland

Den årlige stiftsdag for menighedsråd måtte aflyses i 2020 på grund af corona. Med næsten halvandet års forsinkelse samledes vi i domkirken og Roskilde Kongrescenter til en inspirerende og hyggelig dag, hvor der blev kastet et skævt lys udefra på den igangværende liturgidebat og de erfaringer, vi har gjort os i coronatiden, hvor vi bare ikke kunne gøre, som vi plejer. Læs mere om Stiftsdagen 2021 her.

Sidste år i august havde jeg sammen med provsterne glæden af at være på besøg hos tyske kolleger på øen Rügen, som fra Absalons erobring af øen i 1169 til 1560 var en del af Roskilde Stift. I den forgangne måned kom de så på genbesøg. En provst og 10 præster kom på tur i Roskilde, til Odsherred, i Absalons fodspor til kirkerne omkring Sorø og på koldkrigsmuseet på Stevns. Ind imellem fik vi talt om de meget forskellige kirkelige vilkår vi lever under - vi med en medlemsprocent på 75 og de med kun 10% af befolkningen som betalende medlemmer. Og vi holdt andagter i Roskilde og på Stevns og var til gudstjeneste i Trekroner Kirke. Sådan en venskabsforbindelse er både inspirerende og hyggelig – og vi fik øvet vores tysk.
 

Tre gudstjenester på én dag

I søndags havde jeg glæden af at deltage i hele tre gudstjenester, først prædikede jeg ved genåbningen af Rye Kirke efter mange års renoveringsarbejde, så var jeg med ved en festgudstjeneste i Sankt Peders Kirke i Næstved, hvor stiftets tre sydligste provstier var gået sammen om en opvarmning til fejringen af stiftets 1000 års jubilæum i 2022. 

Og så holdt vi skabelsestidsgudstjeneste i domkirken, hvor klimaaktivist Sarah Hellebæk holdt en tale, jeg prædikede, og sognepræst i Sankt Jørgensbjerg Kirke, Martin Ishøy, førte os gennem en meget tankevækkende bøn, hvor quinoa-frø spillede en rolle.

I disse dage er jeg til Præsteforeningens repræsentantskabsmøde, hvor foreningen, i hvilken jeg var hovedbestyrelsesmedlem fra 1989-2001, fejrer sit 125 års jubilæum.
 

Grønland, Skotland og Fyn

Og så ser jeg frem mod en spændende oktober måned.

I næste uge er en dag sat af til de årlige lokallønforhandlinger for stiftets 285 præster.

Om en uge rejser Bente og jeg til Grønland for søndag den 10. oktober at deltage i en corona-forsinket bispevielse af Grønlands biskop Paneeraq Siegstad Munk. Vi har ikke været i Grønland før, så vi glæder os rigtig meget til at få et glimt af landet og dets storslåede natur. Det bliver dog kun et glimt, for vi får kun fire dage deroppe.

Og så blev rejserestriktionerne til Skotland endelig lempet, så det er muligt for os at rejse over og besøge vores tre dejlige børnebørn og deres forældre. Siden nytår har vi kun set dem på en skærm, så det bliver rigtig herligt at lege med LEGO og spille UNO og spille fodbold og bare hygge.

Endelig er der bispemøde på Fyn i slutningen af måneden, så det er lidt svært at få plads til møder og alt det almindelige stiftsarbejde ind imellem. Men så bliver det november, mørket falder på, og der bliver mere ro og tid til samtaler og eftertanke.
 

Biskoppens hilsen 

Når Roskilde Stifts nyhedsbrev udkommer, indledes det altid med en hilsen fra biskoppen, der ser tilbage på den forgangne måned og frem mod den kommende. Skriv dig op til nyhedsbrevet her - og modtag biskoppens hilsen.