Biskoppens månedsbrev
Nyheder

Biskoppens månedsbrev Oktober 2020

Peter Fischer-Møller ser tilbage på en måned, hvor efteråret for alvor meldte sig og coronaen igen fik fat. Han ser frem mod advent og jul, som i år bliver anderledes for alle i kirken  


Af Peter Fischer-Møller

Oktober har igen stået i coronaens tegn.

Menighedsråd og præster kæmper med at planlægge aktiviteter og gudstjenester i adventstiden og julen. Og det er virkelig besværligt, at vi ikke kan forudsige, hvordan smitten udvikler sig og hvordan, situationen vil se ud om to måneder. Men vi forbereder os på, som minimum, at skulle arbejde under de samme restriktioner som nu, vinteren over.

Rundt om i kirkerne har man udvist stor kreativitet. Vi får med garanti en helt anderleder kirke-jul end vi er vant til: Mange mindre gudstjenester, udendørs julegudstjenester – og flere steder er den lokale hal blevet lejet af kirken til juleaften.

Dagene bliver kortere. Det er gået hurtigt den sidste måneds tid. Vi skiftede til vintertid i søndags. Alligevel er det knapt lyst, når jeg står op ved syvtiden. Og mørket begynder at falde på allerede klokken 17.00 om eftermiddagen. Selvom georginer og zeniaer stadig blomstrer løs – og et par gærdesmutter forleden gav sig til at synge om kap som om det var forår – så sætter temperaturen grænser for hvor længe, man har lyst til at sidde ude i haven.

FN-møde, besøg af tyrkiske imamer og møde i Øresundsgruppen
Der var godt gang i butikken i begyndelsen af oktober med møder og samtaler her på stiftet.

Jeg deltog i et virtuelt møde i FN-regi om kirkers og trossamfunds bidrag til den grønne omstilling.  Det var endnu muligt at deltage i et fysisk møde i Øresundsgruppen, som er en gruppe mennesker fra offentlige institutioner og erhvervsliv på begge sider af Øresund. Naturligt nok var emnet corona-pandemien, som vi jo kæmper med, både i det offentlige og det private, både i Danmark og i Sverige, selvom, vi griber det lidt forskelligt an.

Vi var godt klar over, at der var en risiko for, at vi her i efteråret ville blive ramt af coronaens anden bølge. Vi har i nyhederne kunnet følge med i, hvordan den er kommet rullende ind over Europa. Bente og jeg havde glædet os til at besøge vores børnebørn og deres forældre i Skotland i efterårsferien, men høje smittetal satte en stopper for den drøm. I stedet tog vi så en lille tur til Øland i Sverige, som på det tidspunkt endnu ikke var i farezonen. Dejlige dage med godt vejr, skøn natur og en spændende dansk-svensk historie.

Efter efterårsferien var der i min kalender blevet skubbet godt med orienterende møder og samtaler sammen, men der blev også tid til at få besøg af en gruppe tyrkiske imamer. Det kan man læse mere om andetsteds her i nyhedsbrevet.

Vi har også haft besøg af teologistuderende fra Københavns Universitet til en ”karrieredag”, hvor præster fra Roskilde stift, Helsingør stift og Københavns stift fortalte om glæder og udfordringer i præstearbejdet. Det blev en rigtig god eftermiddag og aften, som man også kan læse mere om i dette nyhedsbrev. 

Statsministeren toner igen frem på skærmen
Så tonede statsministeren igen frem på skærmen og selvom folkekirken og de øvrige trossamfund ikke blev pålagt mange nye restriktioner, var der god grund til igen at overveje planlagte arrangementer.

For en uge siden så kalenderen godt proppet ud, men med de stigende smittetal løb aflysningerne af større arrangementer også ind. Rigtig ærgerligt både for arrangører og deltagere, men altså nødvendigt. I Danske Kirkers Råd valgte vi at aflyse vores fællesmøde, selvom vi havde set frem til en samtale med DRs kulturchef om formidlingen af trosstoffet på DRs kanaler. Bispemødet, som vi også havde glædet os til at være værter for her på stiftet, blev ligeledes konverteret til et virtuelt møde uden hyggelige måltider og udflugt til grønne kirker.

Biskopper og provster er til for at blive brugt
Mens vi er i fuld gang med planlægninger af advent og jul, tager vi fat på november. Med håndsprit og afstand og mundbind – det sidste nu også i kirkerne.

Jeg holder igen regelmæssige skypemøder med provsterne, så vi hele tiden kan være ajour med situationen og reglerne – og være klar til at rådgive ude i sognene.

Lad mig i den forbindelse understrege, at biskopper og provster er til for at blive brugt. Jeg og provsterne har ikke nogen facitliste på coronasituationen og hvordan, vi skal håndtere den i vores kirker og menighedslokaler. Usikkerheden er et fælles vilkår. Men midt i det er vi til rådighed, vi kan vende udfordringerne med jer, og sammen kan vi forhåbentlig nå frem til rimelige løsninger.

 

Biskoppens hilsen 

Når Roskilde Stifts nyhedsbrev udkommer, indledes det altid med en hilsen fra biskoppen, der ser tilbage på den forgangne måned og frem mod den kommende. Skriv dig op til nyhedsbrevet her - og modtag biskoppens hilsen.