Biskoppens månedsbrev
Nyheder

Biskoppens månedsbrev November 2020

November har været lang - og har for biskoppen både budt på ture rundt i stiftet og selvisolation. Nu ser han frem mod advent og en anderledes jul 


Af Peter Fischer-Møller


“Året har 16 måneder: November
  december, januar, februar, marts, april
  maj, juni, juli, august, september
  oktober, november, november, november, november.”

Sådan skriver Henrik Nordbrandt i digtsamlingen ”Håndens skælven i november” fra 1986.

Og jeg tror, mange kan genkende følelsen i denne november i coronaens skygge.

Her på Roskilde Stift fik vi coronaen ind på livet, da en medarbejder meddelte, at hun var blevet smittet. De fleste stiftsmedarbejdere arbejder hjemmefra i denne tid, så vi var kun få, der havde været i huset. Vi gik i selvisolation, til vi var blevet testet. Heldigvis havde smitten ikke bredt sig. Men slemt nok for den medarbejder, der var blevet ramt. Corona er ikke til at spøge med!

Rundt i stiftet - og selvisolation
Inden dette skete, havde jeg været på besøg i Kalundborg, hvor menighedsrådet har store planer om forbedring af mødefaciliteterne i de historiske bygninger, kirken råder over lige øst for kirken, og om en renovering både af den ikoniske femtårnede kirke og pladsen øst for kirken. Jeg var også på besøg i Vig kirke for at drøfte en pastoratsomlægning og en ny satsning i provstiet vedrørende ”Kirken i sommerlandet”.

Der er fuld gang i forberedelserne til Himmelske Dage i Roskilde i maj 2022. Jeg var til møde med lokalkomiteen og repræsentanter fra alle underudvalgene. Vi blev præsenteret for logo og det super flotte grafiske design og fik hilst på den nye projektleder Miriam Munksgaard.

Mens jeg var i selvisolation, var der god tid til en masse møder på Skype og TEAMS, og da jeg var erklæret smittefri, havde jeg en hel del samtaler med ansøgere til præstestillinger og andre gode folk.

En ny serie fredags-altergangs-gudstjenester er gået i gang, hvor jeg og domprovsten på skift tager fat på nogle af de nye salmer fra salmebogstillægget ”100 salmer”.

Afsked efter et kvart århundrede 
Og så var det tid til at tage afsked med Danmarks første kvindelige biskopper, nemlig Lise-Lotte Rebel i Helsingør og Sofie Petersen på Grønland. De har begge været biskopper i mere end 25 år og går nu på pension. Desværre kunne vi ikke fejre dem så festligt, som vi havde håbet, blandt andet kunne vi på grund af coronaen ikke rejse til Grønland for at takke af med Sofie og hilse velkommen til den nye grønlandske biskop, Paneeraq Siegstad Munk. Det må vente til corona-situationen tillader det – forhåbentlig i sommeren 2021. Man tak skal de to gæve kvinder have for deres indsats!

Nu står så december og det nye kirkeår for døren. Jule-guirlanderne er allerede tændt i november-mørket her i Roskilde. Rundt om i stiftets 313 sogne mødes de nyvalgte menighedsråd for at konstituere sig og tage fat på arbejdet. Tillykke til de nye rådsmedlemmer med valget. Og tillykke til folkekirken i Roskilde Stift med at 1250 folkekirkemedlemmer stiller deres arbejdskraft frivilligt til rådighed for at tage ansvar for og bidrage til udviklingen af det kirkelige liv.

Biskopperne har et par gange om året møde med kirkeministeren. Denne gang bliver det på TEAMS, og her skal vi blandt andet drøfte corona-situationen og nogle af de lovgivningsinitiativer, der er i gang omkring kirker og trossamfund.

Nu er det lige straks jul 
Og så er det lige straks JUL. Vi glæder os over at vi siden den gradvise genåbning af samfundet i maj, har haft mulighed for med passende ansvarlighed og forsigtighed at kunne holde gudstjenester og kirkelige handlinger, undervise konfirmander og invitere til koncerter og kirkelige arrangementer. 

Kirkerne er ikke blevet kilder for smittespredning, og vi er ikke blevet underlagt den forsamlingsbegrænsning på ti, som gælder for andre dele af samfundet for tiden. Men vi skal stadig passe på hinanden ved at holde afstand og udvise stor ansvarlighed. Der skal være minimum to kvadratmeter pr. person i kirkerne, og når vi synger, skal vi holde to meters afstand til dem, vi ikke er nært relaterede med. Så vi kan langt fra være så mange i kirkerne, som vi plejer. 

Og det skal nok blive jul!
Rigtig mange mennesker vil imidlertid gerne i kirke til jul. Hvordan kan vi få de to ting til at spille sammen. Det har kaldt på stor kreativitet rundt om i stiftet. Nogle menighedsråd har valgt at leje/låne den lokale hal til juleaftens gudstjenester, andre holder en hel stribe gudstjenester d. 24/12, mange har valgt at benytte et bookingsystem til gudstjenesterne, så folk ikke skal gå forgæves eller står i lange køer, og atter andre supplerer julegudstjenesterne i kirken med streamede gudstjenester på Facebook og sognets hjemmeside. DR har også valgt at skrue op for gudstjenestetransmissionerne, og på TV2 Lorrys hjemmeside kan man juleaftensdag og første juledag finde for-producerede gudstjenester fra Roskilde Domkirke. 

Det bliver en anderledes jul, men jeg lover jer: Det skal nok blive jul!

Og vi skal igen høre historien om Josef og den højgravide Maria, der måtte nøjes med en stald ”for der var ikke plads til dem i herberget”. Måske vil den pointe blive tydeligere i år, end den plejer. Og tværs igennem alt besværet vil vi høre englene synge om barnets fødsel og ”fred til mennesker med Guds velbehag.”

God advent.
 

Biskoppens hilsen 

Når Roskilde Stifts nyhedsbrev udkommer, indledes det altid med en hilsen fra biskoppen, der ser tilbage på den forgangne måned og frem mod den kommende. Skriv dig op til nyhedsbrevet her - og modtag biskoppens hilsen.