Biskoppens månedsbrev
Nyheder

Biskoppens månedsbrev Juni 2021

Det har været en fantastisk smuk juni, og biskoppen glæder sig over, at vi igen kan mødes. Og møder har der været mange af. Om lidt drosles der ned, og sommerferien venter om hjørnet


Af Peter Fischer-Møller

Danmark nu blunder den lyse nat… 

Det har været en fantastisk smuk juni måned med blomsterflor og fuglesang og masser af nyudsprungne studenter af mange slags.

Coronaen fortsatte med at slippe sit tag, mens stadig flere danskere blev vaccineret både første og anden gang, og forsamlingsrestriktionerne blev lempet mange steder i samfundet til glæde ikke mindst for de hjemlige og tilrejsende fodboldfans, som har bakket solidt og virkningsfuldt op om det danske landshold.

Men hvordan kan det være, at vi stadig ikke må være flere i kirkerne, når vi kan se billeder af folk i mængder foran storskærmene på Rådhuspladsen, og de opstemte studenter kører rundt i vogne med hinanden om halsen? Er kirken helt blevet glemt i genåbningen, spørger man. Og jeg tænker: Corona er her jo endnu. Jeg får daglig meldinger ind om præster, der er er blevet isoleret, fordi nogen i husstanden eller den nærmeste kreds er blevet testet positive.
 

Vi venter - længselsfuldt - på yderligere genåbning

Jamen, det er da ikke mere smittefarligt at gå i kirke end at gå på restaurant? Nej, det er det ikke, men restauranterne har været lige på kanten af konkurs, mens vi i kirken ikke bliver presset økonomisk, derfor er det forståeligt, at når vi på grund af den fortsatte smitterisiko i samfundet, ikke kan lukke det hele op på en gang, så udviser vi i kirkerne det samfundssind ikke at forsøge at mase os frem i genåbningskøen, samtidig med at vi medvirker til at minde os selv og hinanden om, at vi fortsat skal tage ansvar for at passe på hinanden.

Men vi håber snart, at sundhedsmyndighederne finder det forsvarligt, at vi kan være flere i kirkerne. Det vil have stor betydning ikke mindst for sensommerens bryllupper og konfirmationer.
 

Virtuelt folkemøde

I juni har vi holdt rigtig mange af de møder, som vi på grund af coronaen ikke kunne holde i foråret: Vi har holdt en dag for nye præster, en dag for vikarer i stiftet, en organist og præste-dag, samråd med kirkeministeren og ministeriets folk samt drøftelser med alle stifternes kommunikationsmedarbejdere om mere fremtidigt samarbejde på tværs af landet.

Jeg plejer at være på Bornholm til Folkemøde. Det kunne jeg ikke i år, men jeg deltog i en drøftelse om folkekirkens bidrag til samfundets grønne omstilling online som en del af det virtuelle folkemøde.
 

Godt gang i butikken

Vi fik taget en festlig afsked med rektor Ole Brinth fra Sjællands Kirkemusikskole efter 12 års dedikeret og frugtbar tjeneste, og vi fik ordineret Christian Wendelboe som ny præst i Sct. Peders Kirke i Næstved. 

Vi forbereder præstebesøg fra Rügen og 1000 års jubilæum samt Himmelske Dage med fuld udblæsning - og i det hele taget har der været godt gang i butikken. 


Til Læsø - og Grønland

Nu nærmer sommerferierne sig, og mødefrekvensen falder. Jeg nyder aftenturene i Mølleådalen, hvor nattergalene fortsat synger, og uglen ofte sidder i sit hule træ og kigger ned på mig. 

Vi skal en tur til Læsø, og sidst i juli rejser vi til Grønland for at deltage i bispevielsen af Sofie Petersens efterfølger, Paneraq Sigerstad Munk. 

Jeg har ikke været på Grønland før, selvom jeg i 13 år har været medlem af bestyrelsen for Gardar Faoundation, som har ansvaret for vedligeholdelsen af Erik den Rødes gård og Thorhildurs Kirke ved Narsak. Jeg glæder mig vildt til at besøge det store land højt mod nord.

God sommer!
 

Biskoppens hilsen 

Når Roskilde Stifts nyhedsbrev udkommer, indledes det altid med en hilsen fra biskoppen, der ser tilbage på den forgangne måned og frem mod den kommende. Skriv dig op til nyhedsbrevet her - og modtag biskoppens hilsen.