Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens hilsen
Nyheder

Glædelig jul

Advent og jul er tid til hygge. Vi samles om julehjerter og klejner og julelys under stjernehimle. Advent og jul er dog mere end hygge.

Julebud under storm og torden
melder og giver fred på jorden,
fred til at stride vor strid med mod,
fred til at vente på enden god,
højt under medhør og dybt i sorgen,
fred for både i går og i morgen.

Julebudet til dem, der græde,
det er vældet til evig glæde.
Glæd dig da kun, du menneskesjæl,
stinger end ormen endnu din hæl!
Favn kun trøstig, hvad Gud har givet,
løft dit hoved, og tak for livet! 
  

Julebudet til dem, der bygge af J. Chr. Hostrup, 1881 og 1884

Med salmedigteren Hostrups julesalme om julebuddet kommer julens alvor frem. Julens budskab skal give mod trods storm og torden og strid. Salmen er god at nynne med på, ikke mindst i denne december, hvor vi har ekstra meget brug for håb. Håb for klodens tilstand. Håb for dem, der er ramt af krige og overgreb. Håb for alle, der sørger og har det svært. 

Hostrup kendte selvfølgelig godt juleevangeliet med Maria og Josef i Betlehem, hyrderne på marken og julens barn. Dem nævner han ikke direkte. Alligevel er vi ikke i tvivl om, hvad julebuddet er. Jesu fødsel. Ordet, der blev kød og tog bolig iblandt os her på jorden.

Julebuddet er til dem, der bygge. Måske har Hostrup haft Johannes­evangeliets indledning i tankerne on, lyset, der skinner i mørket, og mørket greb det ikke. Trods mørket i det nære og i det fjerne, så fik mørket ikke bugt med lyset. Med julebuddet vendes kulde til varme, krig til fred, og sorg til glæde. Julens budskab viser os lyset fra Gud. For himlen åbner sig, og vi kaldes til at tjene hinanden og takke for alt, vi får givet.

Julens budskab er et livsgrundlag. For julebuddet er som sagt mere end hygge. Buddet giver livskraft, så vi kan kæmpe vores kampe, vi løfter vores hoveder, og vi husker at takke for livet!  

Guds fred være med jer og jeres kære.

Rigtig glædelig jul! 

 

Hjertelige hilsner

Biskop Ulla Thorbjørn Hansen