Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens hilsen
Nyheder

Rigtig glædelig og velsignet påske

"Efter påsken venter der en ny Palmesøndag - det var pointen i en prædiken, som Grundtvig holdt i 1867, hvor alle troede, at han var blevet vanvittig". Sådan starter biskop Ulla Thorbjørn Hansen sin påskehilsen.

Biskop Ulla Thorbjørn Hansen

Påsken venter foran os og er nutid – selvom den jo også er en fortidig og historisk begivenhed.

Hver gang vi deler nadver sammen, og vi synger: "Hosianna, Davids søn – velsignet være han som kommer i Herrens navn", så er det en henvisning til netop palmesøndag – hvor Jesus red ind i Jerusalem på et æsel og folk råbte og hyldede ham med ordene ”Hosianna… velsignet være Han, som kommer i Herrens navn, Hosianna i det højeste”.

Samtidig er det en henvisning til det, at Jesus kommer til os i nadveren og bliver ét med os i dag.

Da Grundtvig havde holdt sin prædiken, udvandrede den senere sjællandske biskop –Thomas Skat Rørdam forståeligt nok – fra gudstjenesten. Han var alvorligt bekymret for at Grundtvig var blevet afsindig. Men en anden af Grundtvigs tilhængere, Frederik Helveg, blev siddende og var en af dem, der bagefter fortalte, hvad Grundtvig havde sagt.

”Gud havde plantet Ånden i øst på Synernes høj, men gjemt Hjertet her i Nord, navnlig på disse Øer. Aand og Hjærte havde haft ondt ved at finde hinanden, men nu var det skeet. Vejen var aabnet fra Jordan til Øresund” (s. 382 Leif Granes festskrift).

Disse ord lyder måske stadig vanvittige. Ikke desto mindre er de udtryk for det kristne håb, at Guds Ord vandrer med os i tiden. Gudsordet var i fortiden, er i nutiden og vil være i fremtiden. Jesus red ind i Jerusalem dengang, rider ind i menneskers hjerter i dag, og vil gøre sit indtog i det ny himmelske Jerusalem.

Frederik Helveg blev siddende, og han sagde efterfølgende, at Grundtvig ikke havde sagt noget, der lå udenfor troen. Han havde bare virket henført. Man kan sige, at Helveg gav Ordet en chance, og hans forventning og håb blev genoplivet. Håbet om at der venter en ny palmesøndag – en ny påske.

Det vi kan lære af Helveg, er ikke at give op og mistet modet, vende os skuffede bort, som det skete kort tid efter den første Palmesøndag i Jerusalem.

Ånd og hjerte - når de to er i samklang, kan vi mærke det underfulde.

Påsken dengang pegede frem i tiden. Og påsken i dag er heller ikke bare en fortidig begivenhed vi fejrer – noget vi mindes. Påsken er nutid, hver gang vi i dag erkender og mærker at vejen er åben fra Jordan til Øresund.

At vi kan leve med, at påske er sket og samtidig endnu ikke er et overstået kapitel i historien. Allerede nu og endnu ikke. Der er et nyt indtog, der venter efter underet påskemorgen. Det, som påsken lover os, er sket, opfyldes nu, og venter os forude.

 

Rigtig glædelig og velsignet påske

Siden sidst

Marts måned har budt på mange gode oplevelser rundt om i stiftet.

I denne måned har jeg bl.a. deltaget i 6 orienterende møder med menighedsråd om ledige præsteembeder. Jeg er glad for at konstatere, at der fortsat er flere kvalificerede ansøgere til både præste og provstestillinger i Roskilde Stift.

Der er ikke mange ansøgere til hver stilling, så også her i Stiftet kan vi mærke, at der er mangel på præster, men som jeg gerne siger, når jeg kommer frem, så skal der jo kun bruges én kvalificeret ansøger til stillingen. 

Senest har jeg været til orienterende møde i Stenmagle-Stenlille-Munke Bjergby-Kirke Flinterup pastorat. Et stort og nyligt sammenlagt pastorat i Ringsted-Sorø provsti, som består af 4 menighedsråd.

Et pastorat med så mange menighedsråd, kan ellers godt få selv de gæveste ansøgere til at holde sig væk – men også her var der kvalificerede ansøgere, som vil stille deres arbejdskraft til rådighed i tjeneste for evangeliets udbredelse i Roskilde Stift.

Og menighedsrådene skal nu i gang med at invitere til samtaler og prøveprædikener.

 

Nye præster: Eva Smedegaard Juhl Eland, Frank Hestehauge og Jennie Maria Davidsen

Ordination af nye præster

Senest har jeg stået for ordination af 3 nye præster.

Tillykke til Eva Smedegaard Juhl Eland, der ansættes som midlertidig overenskomstansat sognepræst i Jystrup-Valsølille Pastorat, cand. theol. Jennie Maria Davidsen, der ansættes som sognepræst i Pedersborg-Bromme Pastorat og cand. theol. Frank Hestehauge, der ansættes som sognepræst i Syv-Ørsted-Dåstrup Pastorat.

Ved gudstjenesten sang vi bl.a. en ny, meget smuk salme, skrevet i anledningen af Lisbeth Smedegaard Andersens datters ordination – Du hjertemilde Gud.

Sidste vers lyder således:

 

Så går vi da i tillid til

Vi ikke er alene

At Kristus selv vil bære os

Som træet sine grene

Han er den fred vi bringer med

I tro og håb og kærlighed

 

Efter ordinationen samledes vi i Odd Fellow logen, som dannede en fornem ramme om aftenen, hvor mange menighedsrådsmedlemmer, kollegaer, familie og venner til de tre nye præster var mødt frem for at ønske tillykke. 

 

Der var mødt ca. 300 frivillige og ansatte op fra kirkerne i hele stiftet.

Stiftsdagen 2023

Årets stiftsdag fandt sted den 18. marts, hvor henved 300 menighedsrådsmedlemmer og ansatte samledes i Roskilde Kongrescenter, efter en gudstjeneste i Roskilde Domkirke. Ved Stiftsdagen blev der, som noget nyt, vist 3 videos optaget i hvert af Stiftets 12 provstier. Der var droneoptagelser og interview med forskellige repræsentanter for de lokale sogne og provster. Filmene kan ses her.

Den første film tager os med ind i værkstedet på Holmegaard Glasværk. Her fortæller glaskunstner Christine Bové om den nye Palladius pris skulptur, som er lavet af glas. Vi ser Christine forme den nye statuette i ler, og glaspusterne blæse den i formen. Skulpturen er himmelblå og viser Palladius i bevægelse, og med en stor bibel under armen.

I den anden og tredje film, tager vi rundt til alle 12 provstier og besøger så forskellige initiativer som en biodynamisk kirkegård i Hvalsø, pilgrimsvandreture i Odsherred og podcasts på Rønnebæksholm, ved Næstved.

 

Sognepræst Mikkel Vale fik Palladiusprisen 2023 for blandt andet at inspirere til musikalske fornyelser i Holbæk Provsti. En af fornyelserne er Hagested Ensemblet, som spiller til gudstjenester og andre kirkelige handlinger i Hegested Kirke. Og selvfølgelig til Stiftsdagen!

Palladiusprisens anden vinder var diakonimedarbejder Henrik Sieben fra Ringsted-Sorø Provsti. Han kunne desværre ikke være med til Stiftsdagen, men fik prisen for hans utrættelig gåpåmod og store sociale engagement.

Bent Schmidt, kunstneren bag den oprindelige Palladius statuette af keramik, og hans hustru Jette, var også til stede og blev hyldet.

Stiftsdagen blev styret på fornem vis af provst Ole Bjerglund. Hagested ensemblet, leverede musikalske pauser undervejs, med folkemusik og akkompagnerede til fællessangene.

Kultursociolog Emilia van Hauen og psykolog Rikke Høgsted leverede inspirerende oplæg om, hvordan man kan arbejde med at styrke kirkens fællesskaber.

 

Vi er bare mennesker, der gør det bedste, vi kan. Det var et af budskaberne fra psykolog Rikke Høgsted til publikum. Et godt fællesskab bygger på tillid til, at vi alle prøver at løse opgaverne på bedste vis. Når vi ikke lykkedes, er der som oftest en årsag bag, som vi skal være nysgerrige på.

Vi kan alle lære af de unge, når det kommer til at skabe fælleskaber, fortalte Emilia van Hauen. For de unge ønsker at skabe en verden med plads til nysgerrighed, medmenneskelighed, og hvor man ser hinanden som ligeværdige.

Jeg er glad for de mange positive tilbagemeldinger på dagen fra menighedsråd, præster og provster. Vi er allerede godt i gang med at forberede næste års stiftsdag, så sæt allerede nu kryds den 16. marts 2024!

Endnu en begivenhedsrig måned er nu ved at være til ende, og der er blot tilbage at ønske jer alle en rigtig velsignet påske – og god arbejdslyst til præster og ansatte ved kirkerne, som gør tjeneste i stiftets mange kirker i påskedagene.