Program
Lørdag

Lørdag den 29. januar

10.00 – 17.00

Jubilæumsmarked i Palægården

Der vil være mulighed for at købe en række jubilæumsprodukter.
 

Sted: Palægården, Stændertorvet 3A, 4000 Roskilde. 
10.00 - 15.00

Den store Tidsrejse – event for børn  

”Krrass, buum, krash – Åh nej! Lynet slår ned i kirken”.

 

Alfred og Ida er på skolebesøg i deres lokale kirke, da lynet slår ned – og de sendes afsted på en dramatisk tidsrejse gennem kirkens og kristendommens historie i Danmark gennem 1000 år.

 

Alt sammen i tegneserien ”Den store tidsrejse”.

 

Alle børn og deres voksne inviteres med på en tidsrejse sammen med Ida og Alfred - og det foregår som en del af jubilæumsfejringen lørdag den 29. januar 2022 kl. 10.00 til 15.00 i Sankt Ibs Kirke på Sankt Ibs Vej 2 i Roskilde.

 

Man kigger bare forbi, når det passer, i tidsrummet, hvor programmet løbende gennemføres. 

 

Det er de folkekirkelige skoletjenester i Roskilde Stift, der står for børne-eventen, og alle børn får tegneserien ”Den store tidsrejse” med sig hjem, når de deltager.

 

Husk varmt tøj, da kirken ikke er opvarmet. 

 
Sted:  Sankt Ibs Kirke, Sankt Ibs Vej 2, 4000 Roskilde
10.00 - 16.00

Udstilling: Stiftsbibliotekets største skatte

Stiftsbibliotekar Hans Michelsen er tilstede og fremviser og fortæller om de største skatte fra Roskilde Stiftsbibliotek. Der er også mulighed for at udfolde sig kreativt ved tegnebordet i Det blå værelse.  
 

Sted: Landemodesalen, Stændertorvet 3, 4000 Roskilde
11.00

Foredrag: Roskilde Stifts første århundreder

Fromme fædre, prækære prælater – og ”en galdesyg særlings” udgydelser: Roskilde Stifts første århundreder

Foredrag ved Mia Münster-Swendsen, professor (MSO) cand. mag og ph.d., RUC 

Roskilde Stifts tidligste historie er langt fra kedelig. Med fokus på kirkehistorien inviteres tilhørerne tilbage til en tid præget af nyskabelser, vækst og forandringer på nærmest alle samfundsområder, akkompagneret af politiske intriger, vold og snigmord. 

 

Vi møder en perlerække af markante og kontroversielle skikkelser, der ledte Roskildes bispedømme gennem dets første århundreder. Det er en fortælling fuld af saft og kraft, overraskende tildragelser og masser af ubesvarede spørgsmål omkring Danmark i højmiddelalderen, som nutidens historikere stadig kæmper med. 

 

Det er derfor ikke blot historien om Roskilde i 1000-1100-tallet, men også om skabelsen af den danske bispekirke og om de skiftende magtforhold, der lagde grundstenene til dén nation, som voksede ud af en af de mest spændende, turbulente og afgørende epoker i Danmarks historie. 


NB: Mere info om billetter følger

 
Sted: Roskilde Museums store sal, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde 
12.30

Kagekonkurrence: Kåring af vinder

Mere info følger.

 

Sted: Palægården, Stændertorvet 3A, 4000 Roskilde. 
13.00

Foredrag: Margrethe den første

Foredrag ved forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

 

Allerede som 10-årig bliver kongedatteren Margrete gift med Norges konge og sendt hjemmefra. Hun er Valdemar Atterdags yngste datter, født i 1353, og hendes opgave i Norge er enkel: Hun skal føde en arving til den norske trone og knytte rigerne tættere sammen.

 

Da Valdemar dør uden at efterlade sig en søn, er der ingen indlysende tronfølger. På trods af interne stridigheder og truslen om krig udefra, lykkes det Margrete at få valgt sin femårige søn til konge af Danmark. Hun regerer på hans vegne og har allerede tidligt en tydelig drøm om fremtiden: Norden skal samles til ét rige – og hun skal stå i spidsen.

 

Historien om Margrete den første rækker ud over hendes samtid. Det er en roman om, hvordan en ung kvinde trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred.

 

Forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen vil fortælle om sin anmelderroste roman ”Margrete I”. Margrete den første er gravlagt i Roskilde Domkirke – og flere begivenheder i hendes liv knytter sig til steder i Roskilde Stift. 

 

NB: Mere info om billetter følger

 
Sted: Roskilde Museums store sal, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde 
15.00

Foredrag: Grundtvigs Roskilde-Riim

Foredrag ved Jes Fabricius Møller, kgl. ordenshistoriograf, lektor dr. Phil. og forfatter

 

Ved landemodet i Roskilde Domkirke i 1812 fremsagde Grundtvig sit store digt om kirkens historie, "Roskilde-Riim", der udkom på tryk et par år senere.

 

Med Grundtvig som rejsefører tages turen fra kristendommens kildevæld i Danmark til Grundtvigs samtid: "Hil dig, Roskild! Ja hilsæl/ Hellig Korses Kongekilde!/ Tidlig sprang du af dit Væld/ Gid du og hentørres silde!" 

 

NB: Mere info om billetter følger

 
Sted: Roskilde Museums store sal, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde 
16.30

Lysfest

Domkirken bliver lyst op - og lysinstallationer tændes flere steder i byen. 

Sted: Domkirken og resten af byen
19.30 

Korkoncert 

Korkoncert ved Saint Patrick’s Cathedrals pigekor og domkirkens kor.
 

Sted: Roskilde Domkirke