
En grillet pølse med historisk strejf
”Ingen kamp uden pølser!” Sådan lyder et slogan kendt fra søndagens kamp. Altså ikke i kirken, men i en anden ende af byen - nemlig på det lokale idrætsanlæg, hvor indtagelse af godt til ganen og maven hører med.
Ikke desto mindre kan sloganet genanvendes i udvidet form, når jubilæumsfestlighederne finder sted i Palægården. For her vil slagter og pølsemager Leif ”Luffe” Larsen sælge grillede pølser fra sit telt.
Pølserne er hjemmelavede, og der vil endog være tale om særlige jubilæumspølser, som bliver æltet, kogt og røget i slagterafdeling i SuperBrugsen i Asnæs i Odsherred Provsti.
Her har Leif ”Luffe” Larsen været ansat som slagter og pølsemager i de sidste 27 år af en karriere, der nærmer sig et halvt hundrede år, og her i Asnæs bliver farsen til jubilæumspølserne æltet på maskine.
”Man får mere smag af pølsen, når man ælter, i stedet for at man kværner for meget igennem,” forklarer Leif ”Luffe” Larsen over en kop kaffe i slagterafdelingens baglokale.
Pølsefars med historisk strejf
Pølsefarsen består hovedsagelig af hakket svinekød, men der er også tilføjet lidt hakket oksekød for at opnå en bedre smag. Slagteren pointerer, at æltningen af farsen gør, at man bedre kan se krydderurterne i det færdige produkt. Thi netop de grønne urter er et særkende for jubilæumspølserne:
”Jeg bruger persille og ramsløg og nogle af de andre gamle krydderurter,” fortæller Leif ”Luffe” Larsen og tilføjer, at han til jubilæumsfejringen også vil lægge frankfurtere på grillen.
”Der kommer måske børn, og jeg ved af erfaring, at børn ikke er meget for noget, der er for mange blomster i,” siger han med et grin. ”De peger i hvert fald på de almindelige uden, det ved jeg!”
Idéen opstod på en løbetur
Ideen til jubilæumspølserne opstod som lidt af en tilfældighed. Om end det var en tilfældighed af den slags, der opstår naturligt, når mennesker mødes. Leif ”Luffe” Larsen løbetræner nemlig i en lokal løbeklub, hvor også provst i Odsherred, Karin Bundgaard Nielsen, træner.
”Jeg er med i udvalget omkring 1000 års jubilæet, og dér har vi snakket om at præsentere nogle produkter til markering af jubilæet, øl, smykker, whisky,” fortæller Karin Bundgaard Nielsen.
”Den vendte jeg med Luffe, da vi løb, og kom på den idé at fremstille grillpølser med urter, som måske ikke lige var fra for tusind år siden, men sådan cirka.”
På den måde, tilføjer provsten, når jubilæumsfestlighederne også til yderkanten af stiftet.
”Måske vil det give folk fra Odsherred lyst til at tage til Roskilde og deltage i fejringen,” siger hun.
Køb grillede jubilæumspølser
”Jubilæumspølserne skal grilles,” lyder Leif ”Luffe” Larsens anbefaling.
”Altså, de er jo egentlig en færdigvare. Man kan spise dem, som de er, som man kan med en rød pølse; de er blevet kogt og røget herude, så de er færdige, inden de skal grilles. Men jeg må sige, det gør det alligevel lidt bedre, at man får varmet dem op, fordi der jo kommer mere smag i det.”
Og de vil netop blive solgt grillede i forbindelse med fejringen af 1000 års jubilæet – og det vil de blive af Leif ”Luffe” Larsen selv.
Pølsen har været kendt som næringsmiddel i flere tusind år, og såvel de gamle grækere som romere spiste pølser. Her i Danmark anses pølsen som en madvare, vi har båret med os fra middelalderen - på linje med svinekødet, krydderurterne, saltet og øllerne.
Leif ”Luffe” Larsen producerer fem forskellige jubilæumspølser, der navngives efter de navnkundige biskopper Gerbrand, Absalon, Palladius, Mynster – og selvfølgelig en Peter, da samtlige tre sjællandske bisper i jubilæumsåret bærer dette navn.